Beheersing basisvaardigheden bij mbo’ers zorgwekkend

05-04-2024

 

De situatie is zorgwekkend en er moet, hoewel er geen geld is, op korte termijn iets veranderen, zegt minister Dijkgraaf. Hij wil strengere opleidingseisen voor mbo-docenten door verplichte scholing in de basisvaardigheden.

Onvoldoende beheersing van basisvaardigheden kan grote gevolgen hebben, zowel voor een individu als voor de samenleving. Denk aan een verpleegkundige die een rekenfout maakt met medicijnen of een automonteur die een reparatiehandleiding niet goed kan lezen en daardoor een technische fout maakt”, licht minister Dijkgraaf toe in een uitgebreide Kamerbrief. Die geeft een somber beeld van de basisvaardigheden van studenten in het mbo.

Omdat de basisvaardigheden in het vmbo de afgelopen jaren sterk zijn achteruitgegaan, is dat ook een groot probleem voor het mbo, zegt Dijkgraaf. “Gezien de omvang van de problematiek is het nodig om, over de onderwijssectoren heen, gezamenlijk de schouders onder dit probleem te zetten om het tij te keren. De minister voor Primair en Voorgezet Onderwijs zet zich onder de noemer van het Masterplan basisvaardigheden in om de basisvaardigheden in het funderend onderwijs te verbeteren. Ik sluit daar met de Aanpak basisvaardigheden voor het mbo op aan.”

Lees verder bij Science Guide



« Terug naar het overzicht