Nederland gastland 14e editie International Junior Science Olympiad

03-12-2017

Van 3 tot en met 12 december 2017 wordt de 14e editie van de International Junior Science Olympiad (IJSO) in Nederland gehouden. Het is de eerste keer dat deze olympiade in West-Europa gehouden wordt. 

 

Het thema is 'Water en duurzaamheid': een thema dat leerlingen uitdaagt om met creatieve en technische oplossingen vraagstukken van de toekomst aan te pakken. Radboud Universiteit, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Quadraam en SLO organiseren dit event, samen met de Unie van Waterschappen, Uitgeverij Malmberg, Switch, Xylem en de Provincie Gelderland, die zich inmiddels als partner verbonden hebben aan dit event.

 

Op 7 april heeft de nationale selectieronde voor de 14e editie plaatsgevonden aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen( HAN), Faculteit Techniek in Nijmegen. De winst is voor het Carolus Borromeus Helmond en het Gomarus College Groningen.

 

Thijs de Kok (14 jaar) uit Mierlo, vwo 3-leerling van het Carolus Borromeus College in Helmond en de 15-jarige Annejan van de Dool, vwo 4-leerling uit Groningen van het Gomarus College in Groningen zijn de winnaars van de nationale selectieronde voor de 14e International Junior Science Olympiad (IJSO). Die was op 7 april aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen( HAN), Faculteit Techniek in Nijmegen. 

 

 

Samen met tien andere briljante leerlingen vormen zij de twee teams die in december ons land vertegenwoordigen op de internationale olympiade ‘IJSO2017’.

 

Selectie nationale teams voor IJSO 2017

Tijdens deze kenniswedstrijd voor leerlingen van 15 jaar of jonger zijn zij als besten uit de bus gekomen. Er was een wedstrijd voor de onderbouw en een voor de bovenbouw. Ook is bepaald wie de beste havist was. Dit is Nienke Kleinjan (14 jaar) uit Vriezenveen, havo 3-leerling van het Pius X College in Almelo geworden. 

 

Cees Boele, voorzitter van het College van Bestuur van de HAN reikte de prijzen uit. Circa 3000 leerlingen hebben aan de voorselectie deelgenomen en uiteindelijk zijn twaalf toppers geslecteerd die gaan trainen voor de internationale die dit jaar voor de veertiende keer gehouden wordt. IJSO2017 wordt van 3 t/m 12 december gehouden in de regio Arnhem/Nijmegen. Vijftig landen vaardigen elk een team van zes leerlingen af. Nederland mag als organisator met twee teams deelnemen.

 

Jaarlijkse nationale en internationale scienceolympiade

Het doel van deze jaarlijkse wetenschapswedstrijd is om leerlingen die nog voor hun profiel- en pakketkeuze staan te enthousiasmeren voor science en technologie en hen uit te dagen het beste uit zichzelf te halen. Daarnaast biedt de IJSO leerlingen al op jonge leeftijd de kans om kennis te maken met een internationaal netwerk van getalenteerde bètascholieren. De landelijke voorronde bestond uit een schriftelijke toets en tijdens de eindronde zijn de kandidaten ook getest op hun praktische vaardigheden.

In 2017 treedt Nederland op als gastland.Het is het eerste West-Europees land die deze olympiade huisvest. In 2018 is het Botswana, daarna Duitsland en mogelijk Turkije. Zo gaat deze olympiade sinds 2004 de wereld rond, met steeds een ander thema.

 

Lees het hele artikel

 

Bron: Techniekpact

 

 

Terug naar vorige pagina