Alle kinderen moeten mee kunnen doen

07-03-2018

Minister Slob wil dat leerlingen niet langer door scholen worden buitengesloten als hun ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet betalen. Daarom heeft hij de PO-Raad en de VO-raad gevraagd om komend schooljaar duidelijke afspraken met de schoolbesturen te maken om incidenten te voorkomen. Lukt het de scholen niet om tijdig goede afspraken te maken, dan overweegt de minister de wet aan te scherpen. De minister schrijft dit in zijn brief aan de Tweede Kamer van 7 maart 2018.

 

Het komt soms voor dat leerlingen niet mogen meedoen aan een kerstdiner, schoolreisje of een sportdag, omdat de vrijwillige ouderbijdrage niet is betaald. Dit leidt tot situaties waarbij kinderen als enige in een andere klas worden gezet, of huiswerk moeten maken terwijl de rest van de leerlingen in een pretpark is. Het buitensluiten van leerlingen is de minister een doorn in het oog: 'Dit is onacceptabel. Elk kind moet mee kunnen doen, ook met de uitjes.'

 

Taak voor besturen

Volgens de minister en de sectororganisaties is het een taak van schoolbesturen om ervoor te zorgen dat alle kinderen mee kunnen doen, of de ouderbijdrage nu is betaald of niet. 'Het is voor een kind verschrikkelijk om als enige niet mee te mogen op schoolreis, of naar het paasontbijt. Dat moeten we koste wat kost voorkomen', zegt de minister. Slob ziet dat scholen, leraren en de sectororganisaties ook vinden dat leerlingen niet mogen worden buitengesloten. De meeste scholen gaan samen met de ouders goed om met de huidige regels rond de vrijwillige ouderbijdragen. Tegelijkertijd zijn er nog te vaak incidenten. Daarom moeten er doelgerichte afspraken komen, zodat alle scholen zich aan de regels houden.

 

Lees het hele artikel

 

Bron: Rijksoverheid

 

 

Terug naar vorige pagina