Goede kans op baan, maar niet voor alle opleidingen en studenten

14-05-2019

Na het behalen van een diploma vinden de meeste studenten snel een baan. De jeugdwerkloosheid is lager dan in bijna alle andere landen in Europa. Het maakt wel veel verschil welke opleiding je hebt gevolgd. Bij sommige opleidingen vinden afgestudeerden gelijk een baan, bij andere opleidingen heeft een derde deel na een jaar nog geen werk. Ook kwetsbare groepen studenten vinden moeilijker werk.

 

Grote kans op baan

Studenten vinden snel werk na het afronden van hun mbo-, hbo- of wo-opleiding. Vergeleken met andere landen in Europa is de werkloosheid onder jongeren laag. De jeugdwerkloosheid is ook nog niet eerder zo laag geweest.

 

Bekijk de interactieve kaart

 

Verschillen tussen opleidingen

Tussen opleidingen zijn grote verschillen in de kans op een baan. Bij veel opleidingen hebben vrijwel alle afgestudeerden een jaar na het behalen van hun diploma een baan. Maar bij sommige opleidingen heeft een kwart of een derde deel van de studenten na een jaar nog geen werk. Dit zijn de opleidingen die rechts in onderstaande figuur staan.

Voor de kans op een baan maakt het niet veel uit of je een opleiding hebt gedaan op een ROC, hogeschool of universiteit. Het maakt vooral uit welke opleiding je hebt gedaan. Zo zijn er mbo-opleidingen waarmee je meer kans op werk hebt en meer verdient dan met een gemiddelde hbo-opleiding. En er zijn universitaire opleidingen waarbij je minder kans op werk hebt en minder verdient dan met de meeste hbo-opleidingen.

 

Lees het hele artikel

 

Bron: Rijksoverheid

 

 

Terug naar vorige pagina