Nieuwe stap binnen het onderwijs

Tijd voor een switch? Een overstap maken binnen herkenbaar christelijk onderwijs? Met de uitstroom van de babyboomers zullen er de komende jaren genoeg vacatures vrijkomen. Kansen te over om een switch te maken. Schrijf je in voor de vacaturemailing en geef specifiek aan wat je zoekt. Of bekijk of je via een zij-instroomtraject elders in het onderwijs aan de slag wilt. Bekijk op het Onderwijsloket welke opleiding(en) je dan nog moet volgen.

Schrijf je in op onze vacaturemailing en vraag de werkgever via de infobutton of deze vacature ook openstaat voor zij-instromers.

Daarnaast kun je je natuurlijk ook binnen je functie verder ontwikkelen in het PO of in het VO. Je kunt bijvoorbeeld je takenpakket verbreden of verdiepen, een opleiding volgen of starten met een coachingstraject. Specifiek voor het PO vind je op www.loopbaanlerarenpo.nl meerdere loopbaanperspectieven ter inspiratie.

Je kunt een post-HBO opleiding volgens zoals bijvoorbeeld Specialist Jonge Kind. Veel onderwijsinstellingen bieden een ruim aanbod aan nascholingstrajecten, gericht op de ontwikkeling van de school of op je eigen ontwikkeling. Je kunt bijvoorbeeld een master Leren en Innoveren volgen via VIAA, CHE en Driestar Hogeschool. Of een master Educational Leadership of Special Education Needs volgen. Schoolleider worden en je specialiseren in management is mogelijk ook een optie die bij je past. Penta Nova biedt daarvoor uitstekende opleidingen.

Hiervoor zijn vaak (financiële) middelen beschikbaar via de werkgever of via initiatieven zoals de Lerarenbeurs.

Ook als directeur of bestuurder kun je je blijvend ontwikkelen. Wat zijn je drijfveren als directeur of bestuurder? Wanneer ben je tevreden? Hoe krijg je de dingen voor elkaar? Hoe krijg je mensen mee? Wat vraagt dat van je als persoon? Hoe dien je het belang van je organisatie? Als je dergelijke vragen herkent, dan is de leergang Bestuurlijk Leidinggeven in het PO mogelijk iets voor je.

Aansluiten bij ontwikkelingen in het onderwijs kunnen ook een nieuwe kans voor verdieping bieden. Als schoolleider kun je niet om de ontwikkeling van de kinderopvang binnen het onderwijsveld heen. IKC’s zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse onderwijslandschap. Steeds meer  onderwijsorganisaties werken samen met kinderopvang en andere partijen in een (Integraal) Kindcentrum.

Goede leraren mogen extra worden beloond en moeten de kans krijgen om voor de klas carrière te maken. De functiemix biedt daartoe ook mogelijkheden, zoals in 2008 is afgesproken door werkgevers, werknemers en het ministerie van OCW. Het ministerie van OCW heeft daarvoor een aparte informatiepagina.

Op basis van goed personeelsbeleid kunnen scholen hiermee leerkrachten die meer willen en kunnen, de mogelijkheid bieden carrière te maken voor de klas.

De kwaliteit van het onderwijs wordt bepaald door de man of vrouw voor de klas. Daarvoor is het van wezenlijk belang dat leraren goed zijn en nog beter worden. Ontwikkeling, bijscholing én een aantrekkelijk loopbaanperspectief. Het kan!