Toekomst in het onderwijs

Houd je ervan kennis over te dragen op anderen? Kun je goed opschieten met kinderen en/of jongeren? En lijkt het je zinvol en boeiend om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van jonge mensen? Dan past een toekomst in het onderwijs vast bij jou. Er zijn verschillende routes naar het leraarschap door het CPB in kaart gebracht en OCW heeft een handige checklist gemaakt. Let ook op de subsidiemogelijkheden. Heb je (nog) geen opleiding gevolgd, maar overweeg je als zij-instromer aan de slag te gaan in het onderwijs? Bekijk dan eerst de voorwaarden en de checklist, voordat je onderwijswerkgevers benadert bij uitstaande vacatures. De PO-Raad heeft speciaal een publicatie gewijd aan het zij-instroomtraject en een vraag- en antwoord pagina

Wil je zeker weten of je goed voorbereid bent voor een PABO-opleiding en je vooropleiding aansluit op de toelatingseisen?

Bekijk hier cijfers en analyses wat er zoal de afgelopen jaren aan ontwikkelingen heeft plaatsgevonden in het onderwijs. En bekijk de stand van zaken van de onderwijsarbeidsmarkt in het PO of bekijk de verwachte tekorten op de toekomstige arbeidsmarkt voor onderwijspersoneel van CenterData.

Wil je graag ervaring opdoen in het basisonderwijs en ben je al in het bezit van een diploma? Dan is inschrijving in een invalpool een slimme optie. Iedereen met een SPW3- of SPW4-diploma; een PABO-diploma met of zonder bevoegdheid bewegingsonderwijs; met of zonder SO-bevoegdheid of Master SEN kan zich inschrijven bij de invalpool in de regio van zijn of haar voorkeur. Inschrijven kost niets. De beheerder van de pool zorgt ervoor dat je met de deelnemende werkgever(s) een kennismakings- of toelatingsgesprek houdt.

Je komt rechtstreeks in dienst bij de werkgever op basis van de geldende CAO-PO voor de afgesproken invaltermijn. Het kan gaan om inschrijving voor invalwerk (tijdelijke benoeming op oproepbasis), om een tijdelijke vacature of om verlof- of ADV-vervanging. Je ontvangt na definitieve toelating tot de invalpool een eigen gebruikersprofiel met inlogcodes. Je wordt op de hoogte gehouden van langdurige tijdelijke- of reguliere vacatures voor de scholen of werkgevers waarvoor je je hebt ingeschreven.

Voor reguliere vacatures wordt doorgaans eerst binnen de vervangingspool gezocht naar een oplossing alvorens de vacature op Onderwijstalenten.nl neer te zetten.

Vaak kun je ook met een andere opleiding of relevante ervaring in het onderwijs aan de slag. Je volgt dan een (verkorte) opleiding voor leraar naast je werk. Bovendien zijn er in het onderwijs veel meer banen dan die van leraar. Denk eens aan intern begeleider, onderwijsassistent, een functie in management, administratie of ICT. Kijk of jouw vooropleiding daarbij aansluit en welke opleidingen je kunt volgen om in het onderwijs aan de slag te gaan.

Ben je net aan de slag als nieuwkomer in het christelijk onderwijs? Lees dan deze brief (engels) met tips en bemoediging voor nieuwe leraren.