Anders kijken naar het masterplan: Wat brengt jou inspiratie in het onderwijs?

11-01-2023

 

Onderwijsmensen werken vanuit inspiratie, willen zich laten inspireren en inspireren. Maar in de huidige praktijk is er vaak weinig ruimte voor inspiratie, mede door het dominante doel-middel denken. Terwijl geïnspireerd goed onderwijs juist vraagt om ruimte voor alle leerlingen, leerkrachten en bestuurders om eigen inzichten te verwerven en de wereld vorm te geven. 

Met dit in het achterhoofd en in het kader van de campagne Anders kijken naar het masterplan basisvaardigheden, organiseert Verus een tweetal inspiratiegesprekken met pedagoog Gert Biesta.

Want wat is inspiratie? Is dat een samenvatting in een visiedocument? Of is inspiratie iets onverwachts? Volgens Verus is dat het laatste. Onderwijs moet hiervoor openstaan en niet worden gereduceerd tot wat kinderen moeten leren, en dat vervolgens evidence-based doen. Ook geeft inspiratie de ruimte om te spreken over de pedagogische-levenbeschouwelijke bron van het onderwijs.

Biesta werkt momenteel aan een publicatie over de betekenis van inspiratie voor het onderwijs. Om deze publicatie te verrijken nodigt Verus jou uit om op 11 januari 2023 samen met Gert Biesta in gesprek te gaan. Wat vraagt inspiratie van het onderwijs? Waar heb jij inspiratie ervaren? Of waar zitten volgens jou juist knelpunten, waardoor er geen ruimte is voor inspiratie? De gesprekken vormen de basis voor zijn publicatie. Doe jij mee?

Aanmelden en meer informatie

Bron: Verus« Terug naar het overzicht