Netwerkbijeenkomst doelgericht en eigentijds onderwijs

03-02-2023

 

Het Masterplan Basisvaardigheden van het ministerie van OCW ligt op de bespreektafels. Minister Wiersma verlangt van scholen betere prestaties als het gaat om de basisvaardigheden. De kerndoelen voor taal en rekenen/wiskunde worden aangescherpt. En er komen nieuwe kerndoelen voor burgerschap en digitale geletterdheid. Scholen moeten aan de slag met hun curriculum en doelgericht eigentijds onderwijs maken.

Vanuit het onderwijsveld komen kritische reacties op dit plan. De extra controles op doelgerichtheid zouden de werkdruk verhogen en het ‘hoe’ van het onderwijs aan banden leggen. Welke ruimte is er voor een school om eigen keuzes te maken?

Tijdens onze Netwerkbijeenkomst willen we overdenken of hier ook een kans ligt voor het christelijk onderwijs. Hoe zijn zij eigenlijk bezig met het doelgericht vormgeven van hun lespraktijk? Maken ze gebruik van de vrijheid van onderwijs? En hoe curriculum-bekwaam weten onderwijsprofessionals zich?

Met deze vragen gaan we op vrijdag 3 februari 2023 aan de slag. Het Expertisecentrum Onderwijs & Identiteit organiseert de netwerkbijeenkomst samen met Verus. Roel Kuiper zal mede vanuit zijn rol als voorzitter van de curriculumcommissie ingaan op de recente ontwikkelingen rond basisvaardigheden en kerndoelen. Verder zal hij reflecteren op de ruimte, die christelijke scholen hebben om een eigen curriculum te ontwerpen. Naast deze keynote zullen praktijkvoorbeelden van scholen, die zelf aan de slag zijn gegaan met curriculumontwikkeling, worden gepresenteerd. Na de lunch staat de praktische vertaling op het programma.

Hartelijk welkom om hier bij te zijn en deel te nemen aan de verdieping en uitwisseling! De Netwerkbijeenkomst vindt voor het eerst plaats in ons onderkomen in Utrecht (Plompetorengracht 3). We starten om 10.00 uur (inloop vanaf 9.30 uur) en sluiten om 15.30 uur af. Direct opgeven kan met deze link.

Bron: Verus« Terug naar het overzicht