Rondetafelgesprekken Onderwijsraad met ouders over vrijheid van onderwijs

05-09-2019

 

De Onderwijsraad organiseert in het najaar vier rondetafelgesprekken met ouders over vrijheid van onderwijs. Ouders kunnen in deze gesprekken een bijdrage leveren aan de voorbereiding van het advies van de Onderwijsraad over dit onderwerp. De raad nodigt ouders uit hun belangstelling hiervoor kenbaar te maken.

Heeft u kinderen die op school zitten? Waarom heeft u juist die school gekozen en vindt u het belangrijk dat u kunt kiezen? Vindt u het mooi dat er zoveel verschillende scholen zijn, vanuit verschillende geloofsrichtingen of ideeën over opvoeding, of ziet u liever dat onderwijs voor iedereen hetzelfde is? Bent u betrokken bij het beleid en de identiteit van de school van uw kind(eren) – weet u bijvoorbeeld wie de bestuurders zijn? 

De Onderwijsraad doet onderzoek naar de ‘vrijheid van onderwijs’, zoals beschreven in artikel 23 van de grondwet. Dit is een oud recht, en voor veel Nederlanders heel belangrijk. Andere Nederlanders denken juist dat deze vrijheid van onderwijs slecht is voor de samenleving, en zij willen graag meer regie van de centrale overheid.

Rondetafelgesprekken

Wij willen in dit onderzoek ook graag ouders betrekken. We organiseren daarom rondetafelgesprekken met ouders, op verschillende plaatsen in het land, waarvoor we u van harte willen uitnodigen. Tijdens deze rondetafelgesprekken kunt u in gesprek gaan met een aantal leden van de Onderwijsraad en met andere ouders. We hopen een rondetafelgesprek te organiseren waar veel verschillende mensen aan tafel zitten.

Let op: als u zich intekent bent u niet verzekerd van deelname. Op basis van de intekeningen nodigen wij per rondetafel een groep ouders uit. We doen dit om ervoor te zorgen dat de groep ouders die aan tafel zit zo divers mogelijk is samengesteld. Per rondetafel is er plaats voor 15 ouders. Tijdens de rondetafelgesprekken zal één van de raadsleden van de Onderwijsraad het thema kort inleiden, alvorens we met elkaar in gesprek gaan aan de hand van een aantal stellingen en vragen. Van het gesprek wordt verslag gemaakt.

De data en locaties

  • Donderdag 5 september van 20:00-21:30 in Den Haag (naast het Centraal Station) Onderwijsraad, Prins Willem Alexanderhof 20, 2595 BE Den Haag
  • Dinsdag 10 september van 20:00-21:30 in Utrecht (naast het Centraal Station) Jaarbeurs meetup, Jaarbeursplein 6, 3521 AL Utrecht (in Beatrixgebouw)
  • Dinsdag 1 oktober van 20:00-21:30 in Zwolle (ca. 200 meter van het Station)  Hotel Wientjes, Stationsweg 7, 8011 CZ Zwolle
  • Donderdag 10 oktober van 20:00-21:30 in Eindhoven (ca. 150 meter van het Centraal Station) Aristo Meeting Center, Vestdijk 30, 5611 CC Eindhoven

U kunt zich via dit formulier intekenen voor een rondetafelgesprek.

Bron: Onderwijsraad« Terug naar het overzicht