Verus 2021 online

26-05-2021

 

Je bent van harte welkom op het jaarlijkse event voor het katholiek en christelijk onderwijs: VERUS 2021 op woensdag 26 mei 2021. Vanwege de coronamaatregelen dit jaar volledig online.

Eerlijke verhalen over inclusiviteit: het thema voor VERUS 2021 is niet voor niets I HAVE A DREAM. Vanuit Spant! in Bussum ontmoeten wij jou graag ONLINE. Ben jij er ook bij?

Een school die inclusief is. Waar íedereen zich thuis voelt. Je droomt ervan, wilt die droom realiseren, maar de realiteit is weerbarstig. Je kunt wel ieder kind welkom willen heten, maar kun je ook elk kind bieden wat het nodig heeft aan ondersteuning en begeleiding?

In de dagelijkse praktijk blijkt dat leerlingen en ouders ondanks alle goede bedoelingen nog niet altijd het gevoel hebben dat ze gezien worden en erbij horen. En je hebt ook een eigen schoolidentiteit die maakt dat jullie onderwijs voor sommigen aantrekkelijker is dan voor anderen. Het polariserende krachtenveld in de samenleving maakt het interne gesprek over deze onderwerpen vaak ingewikkeld.

Het spanningsveld tussen eigenheid en deel uitmaken van een groter geheel is er voor ieder mens, voor iedere school. Daarin helpt het om onze dromen te delen en te voeden met onze inzet en ervaringen. Die droom van een wereld waarin ieder mens tot zijn recht komt, is niet alleen van onszelf. Deze droom krijgen we ook mee in de christelijke en katholieke traditie waar wij in geworteld zijn. Hoe vertaal je die in maatschappelijke vraagstukken waar je in het onderwijs mee te maken hebt, zoals kansenongelijkheid, passend onderwijs, culturele, religieuze en seksuele diversiteit?

Online programma
Het programma is naar eigen smaak te volgen: je kunt van begin tot eind meedoen of je kiest welke onderdelen je interesseren en volgt alleen die. Bekijk het hele programma

In het programma komen drie velden van inclusiviteit telkens terug, die elkaar soms ook overlappen:

  • Van passend naar inclusiever onderwijs
  • Ruimte voor veelkleurigheid
  • Inclusie en kansenongelijkheid

Vanuit deze drie onderwerpen komen we op een vierde veld: Inclusie in de tijd - Verbinding tussen de generaties die ons voorgingen en die na ons komen.

Het ochtendprogramma (10.00-12.15 uur) bestaat uit drie verdiepende sessies waarin een spreker een vorm van inclusiviteit belicht. Tijdens deze sessies worden inzichten en praktische aanwijzingen verzameld en meegenomen naar de middag. Via de interactieve chat kun je daaraan bijdragen en vragen inbrengen.

In het middagprogramma (13.00-14.30 uur) komen de persoonlijke en eerlijke praktijkverhalen over inclusiviteit aan bod. We praten met mensen uit de praktijk over veelkleurig onderwijs te midden van het maatschappelijk debat.

Prijs
Deelname is gratis en exclusief voor leden van Verus en andere genodigden.

 

MELD JE AAN

 

Bron: Verus« Terug naar het overzicht