30 miljoen coronasubsidie komt bij private bijlesbedrijven terecht

25-06-2021

 

Van de ruim 90 miljoen euro die de overheid het afgelopen jaar uitkeerde aan middelbare scholen om onderwijsachterstanden weg te werken, is naar schatting een derde uitgegeven aan private partijen. Dit blijkt uit een enquête van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico voor Trouw, EenVandaag en De Groene Amsterdammer onder 547 middelbare scholen met 135 respondenten.

Scholen vreesden al eerder dat het subsidiegeld bij huiswerkinstituten zou belanden. De opkomst van ‘schaduwonderwijs’ is de laatste jaren een grote zorg, omdat welgestelde kinderen hun voorspong ermee vergroten op kinderen van wie de ouders geen bijles kunnen betalen. Scholen zouden overheidsgeld het liefst besteden om hun eigen onderwijs te verbeteren. Demissionair minister Slob van Onderwijs erkent dat het bij de bestedingen van die miljarden ‘op de loer ligt dat allerlei commerciële partijen het misschien gaan overnemen’. Hij raadt schoolleiders aan ze alleen in te schakelen als het nodig is en ze anders ‘op grote afstand’ te houden.

Rector Hans Timmermans van het openbare Segbroek College in Den Haag vertelt in Trouw dat het vanwege het lerarentekort niet lukte om extra docenten aan te trekken. “Als de leraren er niet zijn om je vacatures te vullen, zoeken wij eerst docenten in opleiding. Maar als die er ook niet zijn, neem je je toevlucht tot deze bedrijven.” Volgens de krant zeggen veel schoolleiders in principe tevreden te zijn met de diensten van private partijen, maar voelen ze zich ongemakkelijk bij het uitbesteden van taken.

Vanwege de beperkte looptijd van het Nationaal Programma Onderwijs kunnen scholen de subsidie niet besteden aan vaste contracten voor nieuwe docenten.

“Als ik al een eerstegraads wiskundeleraar vind, dan zet ik die voor de klas. Die ga ik dan echt niet inzetten voor huiswerkbegeleiding”, aldus rector-bestuurder Henk van Ommen van Het Baarnsch Lyceum in Trouw.

Bron: AVS



« Terug naar het overzicht