Aantal gezinnen dat aanklopt voor steun voor schoolspullen bijna verdubbeld

21-08-2021

 

Bij het nieuwe schooljaar horen een nieuwe agenda, nieuwe schriften, pennen, soms zelfs een nieuwe etui, tas, gymkleding of rekenmachine. En voor sommige gezinnen nieuwe geldzorgen. Want al die schoolspullen kosten al snel tientallen euro's per kind, en dat is voor is niet elk gezin haalbaar.

Het Armoedefonds deelde dit jaar ruim 10.200 speciale passen uit zodat met name kinderen die voor het eerst naar de middelbare school gaan toch schoolspullen kunnen kopen. 

Toch kan ook het Armoedefonds niet alle gezinnen helpen die hulp gevraagd hebben. In de vier jaar dat de actie bestaat, is het aantal aanmeldingen omhooggeschoten. Via lokale hulporganisaties klopten vorig jaar ruim 8000 gezinnen aan, dit jaar waren dat er al bijna 15.000.

"Toen we het aantal aanvragen zagen oplopen, hebben we zo veel mogelijk fondsen en donateurs aangeschreven", zegt Irene Verspeek van het Armoedefonds. Met het extra geld dat binnenkwam, lukte het om dit jaar ruim 10.000 passen uit te delen. Maar nu is het geld op. En dus grijpen duizenden gezinnen alsnog naast de pas.

Coronagolf komt nog
"De toename van het aantal kinderen waarvoor een pas is aangevraagd maakt pijnlijk duidelijk dat er in Nederland steeds meer kinderen zijn, waarvoor het kunnen kopen van een schoolagenda, tas of set pennen niet vanzelfsprekend is", zegt Verspeek.

En dan zijn de effecten van de coronacrisis nog niet eens te zien. De aanvragen voor het komende schooljaar werden namelijk al gedaan voor corona toesloeg. "We verwachten dat we volgend jaar door deze crisis nog meer aanvragen krijgen", zegt Verspeek. "We horen nu al verhalen van gezinnen die al hun inkomsten verliezen. Als zij kinderen hebben die naar de middelbare school gaan, zullen ze volgend jaar waarschijnlijk ook bij ons terechtkomen."

Boze vader uit Ruurlo over rekenmachine

Ook mensen die geen armoede lijden, mopperen over de schoolkosten. Een vader uit Ruurlo is een actie begonnen tegen de steeds weer nieuwe modellen rekenmachines die ouders verplicht voor hun schoolgaande kinderen moeten kopen.

Toen hij voor de vierde keer zo'n nieuw apparaat voor zijn schoolgaande kinderen moest aanschaffen, was hij er klaar mee. "Het zou geen probleem hoeven zijn als de oudste zo'n rekenmachine aanschaft en die gewoon aan het volgende kind kan doorgeven. Maar er is kennelijk sprake van een ontwikkeling van die machines. Ik vind dat complete humbug. Er wordt iedere keer een nieuwe feature aan toegevoegd waardoor het apparaat van het jaar daarvoor niet meer geldig is."

Examenknop
Havo- en vwo-scholieren met wiskunde in de bovenbouw zijn verplicht de apparaten aan te schaffen omdat ze anders geen examen kunnen doen. Welke rekenmachines nodig zijn voor het wiskundeonderwijs wordt van hogerhand bepaald. 

Het zit hem vooral dwars dat ouders zo onnodig op kosten worden gejaagd. "Dat gaat in tegen de gedachte dat onderwijs zoveel mogelijk kosteloos moet zijn. Ik dacht: ik maak me boos en ga een brief sturen aan de Tweede Kamer. En dan is het gaaf om te zien dat de democratie toch werkt."

Een Kamermeerderheid trok zich de kritiek aan en heeft minister Slob gevraagd die mee te nemen in de evaluatie van de wet Gratis schoolboeken dit jaar. "De minister gaat er een brief over schrijven en daarin moet hij aangeven hoe hij hierover denkt. Want het gaat om meer dan alleen rekenmachines. Het gaat om het hele bring-your-own-device-beleid, waarbij je tegenwoordig verplicht wordt om laptops aan te schaffen en mee te nemen naar school. Dat ondermijnt dat hele gratis boeken-idee." Ook de VO-raad, de koepel van middelbare scholen, maakt zich al enkele jaren hard voor het opnemen van digitale leermiddelen en de daarvoor benodigde apparaten in de wet.

De vader heeft ook nog een extra suggestie. Waarom niet een app ontwikkelen met dezelfde functionaliteit? "Dit kan veel moderner. Je hebt tegenwoordig toch je mobiele telefoon. Zet daar een rekenprogrammaatje op dat de rest van de telefoon vergrendelt zodra je die app aanzet, dan heb je het ook."

Bronnen: NOS, AD

 



« Terug naar het overzicht