Aantal vmbo-leerlingen met bouwprofiel stijgt met 21%

18-01-2023

 

Eind 2022 publiceerde DUO de (voorlopige) leerlingenaantallen van het schooljaar 2022-2023. Voor het tweede jaar op rij laten de aantallen een positief beeld zien voor het beroepsgerichte vmbo.

Het aantal leerlingen in de technische profielen in het derde leerjaar van het beroepsgerichte vmbo (BB/KB/GL) stijgt met 10,4% ten opzichte van 2021-2022. Het profiel met de grootste stijging is BWI (Bouwen, Wonen en Interieur) met een stijging van maar liefst 21% (van 3.423 naar 4.143). De verwachting is dat deze stijging mede wordt veroorzaakt door de diverse campagnes en activiteiten in het onderwijs die onder andere vanuit de branche, Platform BWI en opleidingsbedrijven worden geïnitieerd.

Aanvalsplan Techniek
Met de grote uitdagingen waarvoor de bouw en infra de komende jaren staan, blijft de instroombehoefte ook de komende jaren groot. Mede daarom bundelden de technische sectoren eind vorig jaar de krachten in het Aanvalsplan Techniek. In het plan worden suggesties gedaan om de arbeidsmarkt compleet anders in te richten voor technici. Het nieuwe systeem, de Gouden Poort genoemd, moet uitgroeien tot dé centrale plek voor starters, zij-instromers, nieuwkomers en ervaren vakmensen die een switch naar een (andere) technische sector overwegen. In samenwerking met betrokken partijen – zoals vakbonden en overheden – moet het Aanvalsplan in de komende tien jaar flinke extra investeringen losmaken en moeten zo'n 60.000 vacatures structureel worden ingevuld. Lees hier meer over het Aanvalsplan Techniek in het nieuwsbericht van 4 november 2022.

Bron: Bouwend Nederland via MBO-Raad« Terug naar het overzicht