AIVD: hoger onderwijs is zich totaal niet bewust van digitale dreiging

09-06-2021

 

Er is totaal geen bestuurlijke aandacht voor digitale veiligheid bij hogescholen en universiteiten, zegt Erik Akerboom, de baas van de AIVD. De economische en nationale veiligheid wordt daarmee op het spel gezet.

Recent werd er in de Tweede Kamer een hoorzitting georganiseerd over de WIV, de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Daarin kwam ook de digitale veiligheid in Nederland aan de orde, wat in een aantal jaar een steeds belangrijker onderdeel van de bezigheden van de veiligheidsdiensten is geworden. De nood is hoog, zo zei Erik Akerboom, de directeur-generaal en daarmee de hoogste baas van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (AIVD). Akerboom vroeg zich in gemoede af hoe het kan dat hiervoor bij hogescholen en universiteiten geen bestuurlijke aandacht is. Demissionair minister Van Engelshoven zegt daarentegen dat het hoger onderwijs juist heel goed op de hoogte is van de digitale dreiging.

Ik ben daar persoonlijk zeer verontrust over
“Het zijn regenbuien van incidenten en aanvallen van buitenlandse mogendheden die soms ook een ontwrichtende potentie hebben”, zo zei de baas van de AIVD tegen de Kamer. “Als je kijkt wat er gebeurt op het gebied van cyber, dan ben ik daar persoonlijk zeer verontrust over, omdat het velen raakt. Het raakt niet alleen bedrijven en onze kennisinstellingen, het raakt ook onze soevereiniteit, het verdienvermogen en zelfs ook onze nationale veiligheid.”

Volgens Akerboom is een open land als Nederland ook maar beperkt beschermd tegen deze dreiging.

Lees verder bij Science Guide

Bron: Science Guide« Terug naar het overzicht