AVS pleit voor voorrang onderwijspersoneel voor coronatest

31-08-2020

 

Schoolleiders zijn bij de start van het schooljaar veel tijd kwijt met het zorgdragen voor voldoende personeel, dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder 600 schooldirecteuren.

‘Naast het normale personeelstekort in de school ontbreken nu leraren in de risicogroep, met milde klachten of daadwerkelijke besmetting en het is voor schoolleiders erg moeilijk om vervanging te vinden’, zegt AVS-voorzitter Petra van Haren. ‘Sommige scholen moeten daarnaast ook nog leraren missen, omdat ze langer dan 48 uur wachten op een test of de uitslag en daardoor niet inzetbaar zijn. Om te voorkomen dat er straks klassen naar huis worden gestuurd, pleit de AVS ervoor om onderwijs voorrang te geven’.

Zorgen bij schoolleiders om personeel, ventilatie en volgende uitbraak 

Op 15 procent van de scholen zijn er bij de schoolleiders zorgen over ventilatie en luchtkwaliteit en 44 procent maakt zich enigszins zorgen. Wel heeft bijna 60 procent van de scholen dit conform het bouwbesluit op orde, 32 procent is momenteel bezig met een inventarisatie en 11 procent krijgt het niet op orde. ‘Gemeenten en besturen zijn verantwoordelijk voor de gebouwen, maar schoolleiders zijn operationeel bezig met de inrichting op hun school. Zorgen zijn er op dat vlak in veelal verouderde gebouwen waar bijvoorbeeld geventileerd moet worden door open ramen. Dat is nu nog wel te doen, maar hoe ga je dat doen als de temperatuur straks daalt? En wie draait er op voor extra kosten, zoals aanpassing of extra stoken? Op veel scholen is hier geen budget voor en wordt dan hulp gevraagd van de gemeente of het schoolbestuur.’  

Lees het hele artikel

Bron: AVS« Terug naar het overzicht