Burgerschapswet krijgt brede steun in Eerste Kamer

16-06-2021

 

De meeste fracties in de Eerste Kamer staan achter de aangescherpte burgerschapswet, waarmee minister Arie Slob scholen meer duidelijkheid wil bieden over burgerschapsvorming.

Dat bleek deze week uit de behandeling van de burgerschapswet in de Eerste Kamer. Wel zijn er enkele zorgen over wat het wetsvoorstel betekent voor de vrijheid van onderwijs en hoe realistisch de uitvoerbaarheid is. Er wordt dinsdag 22 juni door de senatoren gestemd.

Wat wordt er van scholen verwacht?

  • Het ontwikkelen van een herkenbare visie op burgerschapsonderwijs.
  • Op doelgerichte wijze invulling geven aan burgerschapsonderwijs in het onderwijsprogramma via een samenhangend programma door de leerjaren heen, waarbij de school ook concreet dient te formuleren wat leerlingen zullen leren.
  • Een gedegen monitoring en evaluatie van het burgerschapsonderwijs.

Inwerkingtreding
De senatoren stemmen dinsdag 22 juni over het wetsvoorstel, dat formeel vanaf augustus in werking kan treden.

Verus heeft sinds vorig najaar een nieuw dienstverleningsaanbod rond burgerschapsvorming. Dit bestaat onder meer uit een sparringsgesprek, het burgerschapskompas en een online startmodule pedagogische burgerschapsvorming. Ook is er een whitepaper van Gert Biesta, die je gratis op kunt vragen, waarin enkele handreikingen worden gegeven hoe scholen in dit complexe, democratische speelveld handen en voeten kunnen geven aan burgerschapsvorming.

Bekijk de burgerschapspagina

Bron: Verus



« Terug naar het overzicht