Eerste hulp bij examenvoorbereiding VO

13-04-2023

 

Als de eindexamens in aantocht zijn, is het belangrijk om je examenleerlingen extra te ondersteunen bij de voorbereidingen. Het platform ‘Leren voor het examen’ helpt docenten en leerlingen hierbij. De informatie wordt overzichtelijk aangeboden per leerniveau, vak en domein.

Op het platform lerenvoorhetexamen.nl staat betrouwbare informatie waarmee examenleerlingen zich kunnen voorbereiden op het examen. Niet in plaats van de voorbereiding op school, maar als extra aanvulling.

Video’s
Lerenvoorhetexamen.nl biedt vooral een bundeling van nuttige bronnen. Leerlingen kunnen overzichtelijk per vak zien wat ze moeten weten voor het examen. En ze kunnen er oefenen met oude examens en uitleg krijgen over de examenstof aan de hand van relevante video’s. Wijs leerlingen ook op de Examenboosters waarin docenten tien examentips geven in vijf minuten voor eindexamens bedrijfseconomie, Duits, economie, Engels, geschiedenis, maatschappijwetenschappen, natuurkunde, Nederlands, scheikunde en wiskunde A en B.

Gericht leren
Dat de examenperiode twijfel en onzekerheid met zich meebrengt is niet nieuw. Voor leerlingen die onzeker zijn, kan een voorbereiding via lerenvoorhetexamen.nl hulp bieden. Leerlingen kunnen oude examens maken en vervolgens hun score invullen in het Examenkompas. Zo is snel te zien welke vakken ze onder controle hebben en welke nog extra aandacht nodig hebben.

Voor leerlingen én leraren
Ook leraren kunnen ‘Leren voor het examen’ gebruiken om tijdens de examenvoorbereidingen gericht les te geven. Door op de website eerste het leerniveau en vervolgens het vak te selecteren, verschijnt automatisch alle beschikbare informatie. Dat kan helpen bij het voorbereiden en samenstellen van lessen.

Leren voor het examen is een initiatief van Kennisnet, het ministerie van OCW, LAKS, cito CvTE en vakverenigingen en is opgericht in het eerste coronajaar om examenleerlingen te ondersteunen. Het platform blijft toegankelijk, zodat alle leerlingen, ook die zonder eindexamentraining, zich goed kunnen voorbereiden.

Bron: Leraar24.nl



« Terug naar het overzicht