Europese Commissie investeert een miljard in Europese Universiteiten

19-01-2022

 

De Europese Commissie wil het aantal Europese Universiteiten uitbreiden en deze allianties van een wettelijke status voorzien, blijkt uit de recent gepubliceerde Europese strategie voor universiteiten. Science Guide meldt verder dat de Commissie de toereikendheid van de financiering van het hoger onderwijs voortdurend gaan monitoren.

De samenwerking tussen Europese hoger onderwijsinstellingen moet immer nauwer en beter worden, vindt de Europese Commissie. In de recent openbaar gemaakte Europese strategie voor universiteiten wordt daarom een aantal aanbevelingen gedaan die transnationale samenwerking tussen hoger onderwijsinstellingen moeten vergemakkelijken. Daarnaast wil de Commissie het aantal Europese Universiteiten vergroten van de huidige eenenveertig naar zestig in 2024.

1,1 miljard voor Europese Universiteiten
Europese Universiteiten zijn allianties waarin Europese hoger onderwijsinstellingen vanuit het Erasmus+-programma met elkaar samenwerken en gezamenlijke onderwijs- en onderzoeksprogramma’s ontwikkelen. Zo is NHL Stenden betrokken bij RUN Europe, werkt de Universiteit Maastricht samen in YUFE en is de Universiteit Utrecht een van de trekkers van CHARM-EU. Als het aan de Commissie ligt, zijn er in 2024 meer dan 500 hoger onderwijsinstellingen betrokken bij Europese Universiteiten. Om dat alles mogelijk te maken, wordt er tot en met 2027 zo’n 1,1 miljard euro geïnvesteerd.

Lees verder bij Science Guide

Bron: Science Guide« Terug naar het overzicht