In EenVandaag: ‘Onterecht imago zit vmbo in de weg’

01-11-2022

 

In de uitzending van EenVandaag van 29 oktober jl. breken schooldirecteur Eric Van ’t Zelfde en - in reactie hierop - VO-raad voorzitter Henk Hagoort een lans voor het vmbo. Henk Hagoort: "Het negatieve beeld dat er bestaat van het vmbo is onterecht, het is een prachtige, kansrijke route."

In de uitzending houd Eric Van ’t Zelfde, directeur op College de Brink in Laren, een warm pleidooi voor het vmbo en ‘zijn’ leerlingen. “We moeten de waarde van ambachten herontdekken en vmbo-opleidingen en leerlingen veel meer waarderen. Leerlingen moeten zich trots voelen om naar het vmbo te gaan en welkom voelen," zo stelt hij.

Henk Hagoort herkent wat Van ’t Zelfde vertelt over het negatieve imago van het vmbo, zo geeft hij aan in een reactie in de studio. “Veel ouders denken: als mijn kind naar het vmbo gaat verliest het kansen. Dat beeld zit het vmbo in de weg en is onterecht. Leerlingen doen hier een prachtige opleiding. We weten ook dat veel leerlingen meer gemotiveerd zijn als ze praktijk en theorie kunnen combineren, dus het past ook heel goed bij kinderen. En daarna leren ze vaak een vak in het mbo, waarna we ze keihard nodig hebben als vakman of -vrouw. Of als je wilt kan je nog door naar het hbo. Het is dus een prachtige, kansrijke route, waarbij je je helemaal kunt ontplooien. Het lijkt me goed als we dit ook veel meer laten zien."

Van ’t Zelfde noemt in de uitzending ook het tekort aan (vmbo-)leraren. Hagoort: “Er is vanuit het NPO geld beschikbaar voor scholen en hiermee kunnen bijvoorbeeld zorgmedewerkers of leerlingbegeleiders worden aangenomen die leraren ook ontlasten, maar dit is tijdelijk geld. Wat wij willen is dat nieuw geld structureel geld is, zodat scholen plannen kunnen maken op de langere termijn en bijvoorbeeld die extra medewerkers een langer contract kunnen aanbieden. En laat daarnaast leraren minder lessen per week geven; in vergelijking met het buitenland geven leraren hier veel les. Zo houden ze meer tijd over om voor te bereiden en leerlingen te kunnen geven wat zij nodig hebben. Dit zijn dingen waar we wat aan kunnen doen, om de werkdruk te verlagen en het aantrekkelijker te maken om in het onderwijs te werken.”

Bron: VO-Raad« Terug naar het overzicht