Leven lang ontwikkelen moet een nieuwe taak worden voor het hbo en wo

30-09-2021

 

Als er een nieuw kabinet is, moet leven lang ontwikkelen een wettelijke taak van het onderwijs worden, zegt VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg in Science Guide.

Zorg-, techniek- en onderwijspromotie voor extra personeel heeft straks namelijk geen zin meer omdat er overal tekorten zijn, vindt ook Timo Kos, bestuurder van Saxion. 

‘Hoera, de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt is stuk!,’ zo luidde de uitnodiging van Katapult, een aanjaag-initiatief van publiek-private samenwerkingen in het onderwijs, voor een discussieavond over dat onderwerp. In het Museum van Beeld en Geluid in Den Haag gingen experts uit het veld in gesprek met ambtenaren van OCW, EZK, Kamerleden, de voorzitter van de VSNU en regionale bestuurders.

Aan het begin van de avond legde Pieter Moerman, programmaleider van Katapult, uit welke samenwerkingen de afgelopen jaren zijn opgezet en dat de hoeveelheid samenwerkingen toeneemt. “Katapult bestaat uit vierhonderd samenwerkingsverbanden met daarin docenten en projectleiders die de urgentie daartoe voelen en elkaar kunnen helpen. Het zijn mensen die bezig zijn in de samenwerking met overheid, onderwijs en bedrijfsleven.”

Vooral in de ICT is de samenwerking gegroeid
De opzet en groei van deze samenwerkingen gaat gestaag door, legde Moerman uit. “Er is tussen 2016 en 2021 een groei geweest waardoor we nu op ruim vierhonderd samenwerkingsverbanden zitten. Waar er in 2016 al 2500 bedrijven betrokken waren, waren dat er in 2019 al tienduizend; nu zitten we zelfs op twaalfduizend. Ook het aantal betrokken studenten is gegroeid van vijftigduizend in 2016 naar 124.000 in 2021. Deze studenten zijn dus allemaal in aanraking gekomen met deze vormen van samenwerking. En het belangrijkste: op dit moment zijn er achtduizend docenten in het beroepsonderwijs die intensief samenwerken met bedrijven en gezamenlijk projecten opzetten. Die groei zet dus ook door tijdens Corona, en daarbinnen zie je dat de samenwerkingen binnen de ICT enorm zijn gegroeid.”

Toch is dit alles volgens Moerman nog maar een druppel op een gloeiende plaat...

--

Na afloop vertelde Saxion-bestuurder Timo Kos aan ScienceGuide dat een wettelijke taakopdracht zoals geformuleerd door Duisenberg heel legitiem is – zeker gezien de krimp in het hbo. “We gaan in het hbo in de komende tien jaar van 460.000 naar 400.000 studenten. In bepaalde gebieden betekent dat een krimp van bijna 20 procent. Dat betekent dat straks in alle sectoren gaan zien wat we nu al zien in de tekortsectoren. Dan kun je met techniekpromotie beginnen, met zorgpromotie en onderwijspromotie, maar dat heeft straks geen zin meer, omdat je dan overal tekorten hebt. Je moet werkend Nederland op een andere manier gaan omscholen.”

Lees verder op Science Guide

Bron: Science Guide



« Terug naar het overzicht