Meer studenten voor lerarenopleiding in het basisonderwijs

12-02-2020

 

Het aantal studenten dat kiest voor een lerarenopleiding in het basisonderwijs is opnieuw toegenomen. In collegejaar 2019/2020 startten 452 studenten meer in bij de pabo dan het jaar ervoor, een toename van 9,5%. Opvallend is dat het aantal mannen harder stijgt dan het aantal vrouwen.

Meer mannen naar de pabo
Bij de instroom voor alle opleidingsvormen (voltijd, deeltijd en duaal) is de stijging van het aantal mannen groter dan het aantal vrouwen. Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen: “Het is goed om te zien dat de extra inspanningen van hogescholen om meer mannen aan de trekken nu zijn vruchten afwerpen.” Veel pabo’s hebben geen verplichte kleuterstage meer of hebben die in ieder geval in het eerste jaar afgeschaft omdat het veel mannelijke studenten lijkt af te schrikken. Een ander voorbeeld is het Teachers College van Windesheim, waar studenten pas na 1,5 jaar hoeven te kiezen voor het basis- of voortgezet onderwijs. Ook dit lijkt meer mannen aan te trekken. De Hogeschool Utrecht heeft zelfs een speciale studievereniging Mannen op de Pabo (MOP) die op iedere Open Dag zoveel mogelijk mannen voor de opleiding proberen te winnen.

Instroomcijfers lerarenopleidingen
In het licht van het nijpend lerarentekort in het basisonderwijs is het positief dat het aantal pabo-inschrijvingen toeneemt. Limmen: “We moeten wel beseffen dat deze studenten pas over vier of vijf jaar aan het werk gaan als leerkracht, dus daarmee lossen we het acute probleem waarmee veel scholen en ouders kampen nu niet op. Daarom is het zo belangrijk dat hogescholen ook werk maken van flexibel deeltijdonderwijs en verkorte zij-instroomtrajecten”. Het aantal zij-instromers in het onderwijs is ook flink gestegen.

Bekijk de factsheet van de Vereniging Hogescholen

Bron: Vereniging Hogescholen



« Terug naar het overzicht