Minister wil keuzemoment voor vmbo, havo of vwo veranderen

22-08-2022

 

Minister Dennis Wiersma van Onderwijs wil dat leerlingen later dan nu een keuze kunnen maken of ze vmbo, havo of vwo gaan volgen. In het najaar komt hij met voorstellen om een einde te maken aan de kansenongelijkheid die er nu heerst in het onderwijs, zegt hij in een interview met het AD.

Welk schoolkeuze kinderen maken wordt nu nog bepaald door een eindtoets in groep 8 van de basisschool en het schooladvies. Experts zeggen dat deze vroege selectie leidt tot ongelijke onderwijskansen.

'We moeten op heel veel terreinen bereid zijn om verregaande keuzes te maken, ook als het gaat om later selecteren. Wat mij betreft gaan we daarmee aan de slag, maar de vraag is: hoe snel kan dat? Want voor je het weet, zijn we jaren verder', zegt Wiersma tegen de krant.

Kansongelijkheid
De minister zegt verschillende opties om dit te veranderen uit te werken en die in het najaar te presenteren. 'Wat als een paal boven water staat: de kansenongelijkheid die we nu zien, hangt mij de keel uit', aldus de minister.

De Onderwijsraad adviseerde vorig jaar dat er pas na een driejarige brugperiode selectie naar een van de onderwijsvormen van het voortgezet onderwijs zou moeten plaatsvinden. Dit betekent dat het huidige schooladvies en de eindtoets in groep 8 van het basisonderwijs komen te vervallen. De onderwijsminister laat er zich in de krant niet over uit of hij zo'n grote stelselwijziging voor ogen heeft.

Bron: BNR, AD, Onderwijsraad« Terug naar het overzicht