Misbruik ADHD-medicatie door Nederlandse studenten

19-01-2021

 

Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat 16% van de studenten ADHD-medicatie gebruikt zonder recept. Dit is niet zonder gezondheidsrisico en kan zelfs dodelijke gevolgen hebben, meldt Science Guide. De Groningse onderzoekers noemen deze cijfers dan ook schrikbarend.

Er is een toenemend aantal universitaire studenten dat de diagnose ‘ADHD’ krijgt. Daarnaast is het misbruik van ADHD–medicatie onder studenten toegenomen. Daarom is er steeds meer bezorgdheid over de geloofwaardigheid van de ADHD-symptomen bij studenten. Om dit beter in kaart te brengen, hebben onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek gedaan naar de opvattingen en ervaringen van studenten betreffende de diagnose ‘ADHD’ en het misbruik van bijbehorende medicatie.

Een groeiend aantal studenten in het hoger onderwijs gebruikt methylfenidaat om de academische prestaties te verbeteren, zonder daarvoor een medische indicatie te hebben. Methylfenidaat, de werkzame stof in ADHD-medicatie zoals Ritalin of Concerta, is nauw verwant aan amfetamine.

Het is niet voor het eerst dat dit probleem werd onderzocht. Een jaar geleden waarschuwden Amsterdamse studentenartsen en psychologen voor de misbruik van ADHD-medicatie.

Lees het hele artikel van Frans van Heest verder bij Science Guide

Bron: Science Guide« Terug naar het overzicht