PABO in de lift in regio Arnhem-Nijmegen: bijna 20 % meer studenten

19-08-2022

 

De opleiding tot leraar basisonderwijs (Pabo) in de regio Arnhem-Nijmegen zit in de lift: dit jaar hebben zich bijna 20% meer voltijd studenten aangemeld bij de HAN voor komend schooljaar.

Er starten in september 10 volle klassen in Nijmegen met in totaal 330 studenten. "Helaas is het nog wel een druppel op een gloeiende plaat", legt Koen Steeman, teamleider van de propedeusefase HAN Pabo, uit.

"Vorig jaar hadden we zo'n 280 studenten, maar de jaren ervoor maar tussen de 240 en 250 voor de voltijdopleiding," vertelt hij. "Het is echt fijn om met zo veel studenten te mogen beginnen, maar eigenlijk hebben we wel 10.000 leerlingen nodig, willen we het personeelstekort in het onderwijs oplossen."

'Bijna 100% baangarantie'

Dat er een personeelstekort is, is niet nieuw. Al jaren worden klassen naar huis gestuurd en noodoplossingen bedacht om leerlingen in het basisonderwijs toch les te geven. Er lijkt nu een ommekeer in de aanmeldingen te zijn. "Dat heeft volgens mij alles te maken met de loonkloof die gedicht is met het voorgezet onderwijs én de baangarantie. Want als je eenmaal bent afgestudeerd, staan de scholen voor je in een rij", vertelt Steeman.

De tekorten hebben ook gevolgen voor het aantal stageplekken legt de teamleider uit. "Bij onze opleiding lopen eerstejaars na de herfstvakantie al stage. Zij hebben echt begeleiding nodig en kunnen nog niet zelfstandig voor de klas staan, zoals een laatstejaars. Maar als er geen leraren zijn om ze te begeleiden, dan is er dus ook geen stageplek." Het lerarentekort zorgt ervoor dat HAN Pabo met veel scholen en schoolbesturen nog beter samenwerkt om zowel personeel als studenten te werven. Dat contact loopt volgens Steeman goed, want die leerlingen zijn 'tenslotte straks hun personeel'.

Lees verder

Bron: RN7« Terug naar het overzicht