Problemen bij start online aanvragen lerarenbeurs

01-04-2021

 

De website van uitvoeringsorganisatie DUO lag middernacht ‘plat’ toen de aanvraagperiode voor de lerarenbeurs op 1 april 0.00 uur inging. Meerdere leraren waren rond dat tijdstip tevergeefs bezig met inloggen om een aanvraag in te dienen volgens de AOb.

Op 1 april om 0.00 uur ging de aanvraagperiode van de lerarenbeurs in. Docenten die graag een opleiding willen volgen, hadden deze datum omcirkeld in hun agenda. Zij zaten rond middernacht klaar om in te loggen bij DUO zodat ze zich konden inschrijven om kans te maken op de studiebeurs.

Bij de AOb zijn meerdere mails binnengekomen van docenten die tevergeefs een aanvraag deden. Ook via sociale media werd snel duidelijk dat er iets aan de hand was. Schermafbeeldingen met 505- en 502-foutmeldingen kwamen voorbij: de site Mijnduo.nl piepte en kraakte.

“Ik zat met twee laptops klaar en kon de aanvraag pas om twee uur ’s nachts voltooien. Alsof je een concertticket van Beyoncé probeert te bemachtigen.”

Sneu
Een mbo-docent marketing (die niet met naam genoemd wil worden) zat er vannacht klaar voor. “Samen met mijn vriendin had ik twee computers opgestart. Eén verbonden met de wifi en de andere met een hotspot. Ik denk dat ik wel dertig of veertig keer heb geprobeerd in te loggen en toen ik er doorheen was, moest ik alles heel snel invullen. Dit kan gewoon niet, dit soort toeren. Ik vind het bovendien sneu voor minder computervaardigde collega’s.”

Uiteindelijk lukte het de mbo-docent om twee uur ’s nachts om zijn aanvraag te voltooien. “Maar, ik heb nog steeds geen bevestiging gekregen. Dus ik weet niet waar ik aan toe ben. Dat is ook voor mijn werkgever niet fijn, want die begint binnenkort met de formatie.” Een andere docent die lid is bij de AOb laat weten dat zijn aanvraag alles behalve gesmeerd verliep. ‘Ondanks dat ik een melding kreeg dat mijn aanmelding gelukt was, is deze niet doorgekomen. Gezien de rommeligheid omtrent de lerarenbeurs een kwalijke zaak.’

Vervelend
DUO-woordvoerder Martijn Grimmius bevestigt per mail dat er inderdaad een storing was en dat de site er tussen 00.00 en 00.30 uur uit lag. ‘DUO betreurt de storing en vindt het erg vervelend’, schrijft hij. Sommige docenten konden door de storing hun aanvraag niet doen, anderen kregen geen bevestiging. ‘We onderzoeken de oorzaak op dit moment.’

Wel kan de overheidsinstantie zien wie er tussen 00.00 en 00.30 uur waren ingelogd en hoe de virtuele ‘wachtrij’ eruitzag. Grimmius schrijft dat aanvragers die nog geen bevestiging hebben ontvangen, maar wel de aanvraag hebben ingevuld, niks hoeven te doen. Zij ontvangen deze later in MijnDuo. Degenen die wel ingelogd waren, maar geen aanvraag konden doen, moeten het nogmaals proberen. DUO zal dan zorgen dat zij bij de toekenningen worden ingedeeld op basis van het moment dat zij oorspronkelijk waren ingelogd.

De woordvoerder benadrukt in de mail dat de aanvragen nog steeds op basis van de vooraf aangekondigde volgorde worden toegekend. De aanvragen van docenten die al begonnen zijn met een opleiding komen als eerst in aanmerking voor de beurs, daarna volgen de afgewezen aanvragen uit 2020 van mensen die destijds achter het net visten en als laatst de nieuwe aanvragen.

De mbo-docent marketing weet dat hij “de laatste is in de rij”, ook vanwege een blunder waardoor de subsidiepot minder budget bevat, zo bleek eerder uit een reconstructie van het Onderwijsblad. “Mensen die nu willen starten hebben nul kans. Het is best scheef. De minister wil het onderwijs beter maken, maar leraren die een opleiding willen volgen, moeten ’s nachts meedoen aan een loterij.”

Middernacht
Dat de aanvraagperiode om middernacht begint, is volgens DUO omdat dat ‘de wettelijke startdatum’ is. Medewerkers van de instantie gaan in overleg met het onderwijsveld om te kijken of ze volgend jaar een schappelijker tijdstip kunnen kiezen. Vanochtend om negen uur waren er bij DUO al zo’n 2500 aanvragen binnen.

Bron: AOb« Terug naar het overzicht