Rapport: goede zorg en het juiste onderwijs buiten bereik voor veel Nederlandse kinderen

30-04-2021

 

Te veel Nederlandse kinderen wachten. Op jeugdzorg, passend onderwijs of op een verblijfsvergunning. Hun problemen verergeren door de coronacrisis.

Goede zorg en het juiste onderwijs zijn voor te veel kinderen buiten bereik. Een op de dertien kinderen leeft in armoede en kinderen van asielzoekers zitten te lang in onzekerheid. Dat stelt het Kinderrechtencollectief, een samenwerking van meer dan honderd maatschappelijke organisaties, in een rapport over de kinderrechten in Nederland.

In het rapport worden onderzoeken en studies naar de situatie van kinderen in Nederland op een rij gezet en de uitkomsten worden getoetst aan het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. Dat heeft Nederland ondertekend, maar uit het rapport blijkt dat niet alle basisrechten op orde zijn. Veel kinderen staan ‘in de wachtstand’, zegt voorzitter Huri Sahin van het Kinderrechtencollectief, waarbij onder meer Unicef, Defence for Children en de Nationale Jeugdraad zijn aangesloten. “Ze wachten op jeugd-ggz, jeugdzorg, passend onderwijs of leven in langdurige verblijfsonzekerheid.”

Bron: Trouw« Terug naar het overzicht