Reactie VO Raad op plannen Wiersma over meer leraren in vaste dienst

10-05-2023

 

Minister Wiersma wil wettelijk wil gaan vastleggen dat 80% van de leraren in vaste dienst moet komen en dat leraren na 1 jaar een vast contract moeten krijgen. Nog maar 5% van het budget mag volgens Wiersma besteed worden aan zzp’ers. Hiervoor is een wetsvoorstel ter consultatie online gezet. Henk Hagoort, voorzitter VO-raad, reageert op deze plannen via het NOS Radio 1 Journaal.

Henk Hagoort reageert op de plannen van de minister via LinkedIn en het NOS Radio 1 journaal (vanaf 3:05:45 tot 3:11:11).

Henk Hagoort: ‘Scholen hebben al 80% van de leraren in vaste dienst, die cijfers zijn ook bij de minister bekend. En 3,7% van het budget wordt in het voortgezet onderwijs uitgegeven aan inhuur van zzp-ers. De minister legt een norm vast waar de sector allang aan voldoet. Bovendien draagt de minister zelf behoorlijk bij aan die zzp-ontwikkeling door zo veel tijdelijk geld in de sector te brengen. Er is veel nieuw geld in dit kabinet beschikbaar voor het onderwijs en in plaats van dat structureel aan de scholen te geven wordt dat verpakt in allerlei subsidies. Het plan van de minister is ook juridisch aanvechtbaar. Want het is in Nederland zo geregeld dat sociale partners dit bij cao regelen’.

Bron: VO Raad« Terug naar het overzicht