Ruim 30 procent lerarentekort opgevangen met onbevoegden

23-06-2021

 

De grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Almere vangen ruim 30 procent van hun lerarentekort op met het inzetten van onbevoegden. De tekorten zijn fors hoger dan het aantal vacatures doet vermoeden. Dat blijkt uit een rapport van Centerdata over het primair onderwijs dat ministers Slob en Van Engelshoven afgelopen week aan de Tweede Kamer stuurden.

Uit het rapport blijkt dat het lerarentekort veel hoger is dan het officiële aantal openstaande vacatures. Want lang niet voor elke open plek voor de klas wordt een vacature uitgezet. Bijvoorbeeld omdat de school in kwestie al vermoedt dat zich toch geen sollicitanten gaan melden.

Den Haag heeft officieel een lerarentekort van 2 procent. Inclusief verborgen vacatures is het 15 procent.

Deze ‘verborgen vacatures’ worden opgevuld met onbevoegden, zzp’ers, uitzendkrachten, zij-instromers en door het opsplitsen van klassen. Samen vormen zij een veelvoud van het aantal officiële vacatures zo blijkt uit het onderzoek. In Den Haag bijvoorbeeld hebben basisscholen – peildatum 1 februari dit jaar – officieel een lerarentekort van 2 procent, maar kennen daarnaast een verborgen tekort van 13 procent. Waardoor het lerarentekort in deze stad uit komt op 15 procent.

Trends
In de andere grote steden vonden de onderzoekers vergelijkbare trends. In Amsterdam en Rotterdam is het officiële tekort ook slechts 2 procent, met daarnaast een verborgen tekort van zo’n 10 procent. In Almere is het nog iets erger (officieel tekort 3 procent, verborgen tekort 12 procent). Alleen in de kleinste grote stad van Nederland, Utrecht, valt het relatief mee. Hier is sprake van slechts 1 procent tekort, maar daarnaast is er ook 4 procent verborgen tekort.

Dat het grootste gedeelte van het lerarentekort zich, net als bij een ijsberg, onder water bevindt, werd al langer vermoed. Het onderzoek van Centerdata toont dit nu aan bij de grote steden.

Lees verder bij AOb

Bron: AOb« Terug naar het overzicht