Snotneuzen stressfactor in het onderwijs

08-09-2020

 

Natuurlijk moeten leraren voorrang krijgen bij het testen. En graag snel een beetje... Kopt de column van Aleid Truijens in de Volkskrant. De grootste zorg is nu niet een landelijke schoolsluiting ten gevolge van corona, maar de dagelijkse snotneuzen, die leiden tot het acuut naar huis sturen van klassen en een hoop stress bij ouders en werkgevers.

Het Algemeen Dagblad meldt dat scholen overwegen om zelf coronatests te gaan inkopen als leraren geen voorrang krijgen in de teststraten. De scholen willen voorkomen dat ze klassen naar huis moeten sturen omdat leraren lang moeten wachten op de uitslag van een test.

De belangstelling voor de commerciële test neemt met name toe in het noorden van het land. Dit is de eerste regio die weer van start ging na de zomervakantie, en de eerste leraren zitten er inmiddels thuis met verkoudheid-achtige klachten.

Op LinkedIn proberen diverse besturen van basisscholen de handen al ineen te slaan om gezamenlijk honderd commerciële tests in te kopen. Voor bestuurder Geurt Morren van Ante in Flevoland is het een simpele rekensom. ‘Als we honderd tests inkopen, betalen we duizend euro. Eén dag vervanging kost me al 300 euro’, verklaart Morren in het Algemeen Dagblad. ‘En als die vervanging nou nog te krijgen was, zou ik het doen. Maar er zijn geen invallers. Ik wil die kinderen niet naar huis sturen.’

De AVS, PO-raad en de VO-raad pleitten ervoor om leraren voorrang te geven in de teststraten. ‘We horen verhalen van leraren die vijf dagen thuiszitten, terwijl ze echt niet doodziek zijn’, verklaart voorzitter Rinda den Besten van de PO-Raad in het Algemeen Dagblad. ‘Normaal zouden ze gewoon gaan werken. Vervolgens zit hun klas soms ook thuis, omdat het heel moeilijk is om vervanging te regelen.’

Bronnen: VK, AD, VO-Raad



« Terug naar het overzicht