Stimulans creativiteit voor onderwijs op afstand

17-03-2020

 

De overheid heeft bekendgemaakt dat scholen grotendeels tot 6 april tijdelijk dicht gaan. Dit is besloten naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen rondom het coronavirus. Door deze nieuwe situatie zoeken scholen manieren om het onderwijs zo goed mogelijk voort te zetten. Een noodgedwongen, enorme stimulans voor digitaal onderwijs en het ontwikkelen van creativiteit om onderwijs op afstand te kunnen geven.

In al deze gevallen is het via digitale wegen mogelijk om contact met elkaar te hebben, om lesmateriaal en opdrachten te bereiken, om digitaal (formatief) te toetsen en om leerlingen te laten samenwerken. Kennisnet heeft stappenplannen om met uw school dit mogelijk te kunnen maken. Op de website www.lesopafstand.nl staan de stappenplannen en per sector (po, vo, mbo) tips en good practices.

Voorwaarde is dat de leerlingen ook thuis de beschikking hebben over een pc met internetverbinding, microfoon en eventueel camera. Hebben de leerlingen een eigen (BYOD) device, dan is dat een groot voordeel. Is dat niet het geval, dan is het van belang dat met de ouders wordt overlegd of toegang via een desktop op laptop/tablet via huis mogelijk is. Zo niet dan is er in veel gevallen nog de mobiele telefoon.

Leerkrachten komen ook zelf met allerlei initiatieven op alle social media. Omdat lezen in het basisonderwijs al een aandachtsgebied is, is het slim om als ouders deze tips voor thuisonderwijs eens te bekijken.

Hoe vul je een dag in nu je kind thuis is? Het is een mooi moment om te kijken hoe je kind nu eigenlijk leert. Misschien weet je dat allang en kun je er dus goed bij aansluiten. In elk geval is het een gelegenheid om dezelfde inhoud eens op een (heel) andere manier aan te bieden. De Nederlandse Vereniging voor Thuisonderwijs wil iets van hun ervaringen delen nu ineens heel Nederland met thuisonderwijs te maken heeft. Bekijk hier de tips.

Bronnen: kennisnet.nl, hartvoorleesonderwijs.com, thuisonderwijs.nl« Terug naar het overzicht