Stop met het selectiecircus, zegt Klaas Visser zelf

17-02-2023

 

Ineens werd zijn naam genoemd in kranten, politieke debatten en ambtelijke stukken. “Die Klaas Visser van dat Klaas Visser-model, ben jij dat?", vroegen oude bekenden hem. Ja, dat is hij, hoewel hij nooit iets als model heeft bedoeld én intussen heeft bijgeleerd. “Stop met het selectiecircus", zegt Klaas Visser nu. “Hanteer een 7,5+-regeling, vraag een flinke inspanningsverplichting van kandidaten, en loot onder degenen die overblijven.”

“In 2017 schreef ik een stuk op ScienceGuide naar aanleiding van een Inspectierapport waarin werd geconstateerd dat de selectie niet goed was voor de kansengelijkheid. Het is overigens verbijsterend dat het zes jaar duurt voordat we iets verder zijn. Ik wist niet dat uit mijn stuk van toen een Klaas Visser-model zou ontstaan; dat was helemaal niet de bedoeling”, vertelt Klaas Visser.

Sterker nog, het was niet eens geheel zijn eigen idee. “Janke Cohen-Schotanus zei tegen mij: ‘Dat Klaas Visser-model, heb je dat niet van mij?’ En dat klopt, want we kennen elkaar goed en werken goed samen – maar ik heb dat stuk uit 2017 nooit als model willen brengen.” Nu het niettemin een model is, maakt Visser graag wat kanttekeningen die hij anders in 2017 gemaakt zou hebben.

In principe is iedere vwo’er geschikt
Laat vwo-scholieren met een 7,5 of hoger als gemiddeld cijfer sowieso toe, organiseer een flinke inspanningsverplichting voor alle andere kandidaten die aantoonbaar door henzelf wordt geleverd, en voer loting uit onder degenen die dan overblijven. Zo luidt de selectieprocedure die Visser nu voorstelt. Voor het te verwachten hogere studiesucces van vwo-leerlingen met een 7,5 of hoger is veel bewijs, zegt hij. Het identificeren van degenen die naar alle verwachting slecht zullen presteren is echter bijna onmogelijk.

Lees verder op Science Guide

Bron: Science Guide« Terug naar het overzicht