Topvrouwen en schoolleiders gaan van elkaar leren

25-04-2020

 

Twaalf schoolleiders uit het basisonderwijs en twaalf topvrouwen van grote ondernemingen als ABN Amro, De Hermitage, KPMG en ACM zijn de kopgroep in een nieuw uitwisselingsprogramma. De twaalf koppels gaan van elkaar leren via een speciaal cross mentoring initiatief.

 Dit komt voort uit een samenwerking tussen Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) en NL2025 met als doel verbondenheid te creëren en het vak van schoolleider in de schijnwerpers te zetten. Na de pilot met de twaalf gaan meer schoolleiders hun schooldeuren openen voor leidinggevenden uit allerlei sectoren in een bredere samenwerking met NL2025.
 
“Het doel van het programma is om van elkaar te leren en een grotere verbondenheid tussen onderwijs, bedrijfsleven en andere sectoren te creëren”, zegt initiatiefnemer Merel van Vroonhoven, onafhankelijk aanjager ‘aanpak lerarentekort’. “Ook hopen we dat de deelnemers elkaars denkkracht gebruiken voor de complexe vraagstukken in het onderwijs. Een daarvan is het, vaak onzichtbare, schoolleiderstekort, dat nog fors zal stijgen. Terwijl schoolleiders juist zo een belangrijke rol vervullen, bijvoorbeeld bij het aantrekken en behouden van leraren. Hopelijk draagt dit programma een steentje bij aan de oplossing”, aldus de voormalig bestuursvoorzitter van AFM die nu zelf leraar in opleiding is.
 
Het idee voor deze nieuwe vorm van samenwerking komt voort uit de Nationale Schoolleiderstops van NL2025 en AVS. De gedachte is dat topvrouwen met al hun ervaring in grote organisaties hun kennis willen delen. Tegelijkertijd kunnen ze leren van schoolleiders over het onderwijs, de dilemma’s en complexiteit. Deze kennisoverdracht zou ook kunnen leiden tot meer onderling begrip.

Lees het hele bericht

Bron: AVS« Terug naar het overzicht