Winnaar De Nationale Voorleeswedstrijd 2022 bekend

25-05-2022

 

De negenentwintigste landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd is gewonnen door Guus Janse uit Middelburg van de Regenboogschool (LEV-WN). Guus mag zich nu een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2022 noemen. In TivoliVredenburg (Utrecht) las hij voor uit Prutsers & pechvogels van Tosca Menten en Jozua Douglas.

Guus maakte bij de jury veel indruk: “Guus leest heel ontspannen en je leest net zo makkelijk voor als je je niet hebt kunnen voorbereiden. Als Guus gaat voorlezen kun je lekker gaan zitten en genieten.” Naast De Nationale Voorleeskampioen, is Guus het komende jaar de speciale kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Hier krijgt hij een belangrijke rol bij het organiseren van exposities en evenementen gericht op kinderen.

Dit jaar organiseerden 3.239 scholen een schoolwedstrijd. In totaal deden 177.895 kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit heel Nederland mee als voorlezer of luisteraar. Via lokale finales in bibliotheken werden hieruit de beste voorlezers geselecteerd voor de provinciale finales. De winnaars van de provinciale finales streden vandaag om de titel De Nationale Voorleeskampioen 2022. Favoriete schrijvers waren dit jaar Roald Dahl en Tosca Menten. De boeken uit de serie Dagboek van een muts van Rachel Renée Russell zijn net als vorig jaar het meest voorgelezen.

De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Kinderen nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes. Kinderen leren hierbij veel van elkaar en het wedstrijdelement is heel aansprekend. De plezierige spanning én het enthousiasme van de supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor leerlingen.

Bron: De Nationale Voorleeswedstrijd« Terug naar het overzicht